С любезното домакинство на Технически университет – София, на 27 юни 2024 година в Националния център по мехатроника и чисти технологии се проведе първото издание на форума „Платформа устойчиви ядрени иновации“, организиран от Центърът за ядрени компетенции Козлодуй и Българското ядрено дружество в партньорство с Националния комитет на България в Световния енергиен съвет, „АЕЦ Козлодуй” ЕАД  и Агенцията за ядрено регулиране.  Целта на дискусионната платформа е да предостави на заинтересованите страни от българския и европейския ядрен сектор възможност за обмяна на опит и експертиза, с фокус върху политиките и инструментите за развитие на ядрени изследвания и иновации.

В откриването на форума с приветствени думи се включиха проф. дн инж. Иван Кралов – ректор на Технически университет – София,  г-н Георги Самандов – заместник-министър на енергетиката, г-н Петьо Иванов – изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, г-н Цанко Бачийски – председател на АЯР, и доц. Младен Митев – председател на БЯД. Видео обръщения към участниците във форума отправиха еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта Илиана Иванова и генералният директор на Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Уилям Магууд IV.

В панелните дискусии своите позиции относно бъдещото развитие и имлементиране на ядрени иновации заявиха представители на ресорни министерства, образователни и научни институции, българския ядрен сектор, частни фирми, неправителствени и международни организации.

В рамките на събитието бе проведено и  3-тото издание на европейския конкурс за ядрени иновации (I4N) на ENS-YGN. На европейския финал премериха сили отборите победители от националния етап на конкурса (I4N) от България, Полша, Испания, Обединеното кралство, Германия, Италия, Франция и Украйна. Участниците представиха иновативни проектни решения за разнородните приложения на ядрената енергия, както и имплементирането на нови технологии в ядрения сектор, показвайки значимостта на ядреното  инженерство за постигането на целите за устойчивост на ООН.

Победител в конкурса е отборът на Германия, който представи проекта “Ducat – depleted uranium for green chemistry”, на второ и трето място са отборите на Испания и Франция.